Dostupni linkovi

Ukrajinski parlament odbio da umanji optužbe Timošenko


Poslanici ukrajinskog parlamenta glasali su danas protiv prijedloga za umanjenje optužbi protiv bivše premijerke Julije Timošenko za zloupotrebu položaja na osnovu kojih je osuđena na zatvorsku kaznu.

Parlament je odbio prijedlog saveznika Timošenkove da se prekršaj za zloupotrebu vlasti preinači u manji prekršaj. Da je ovaj prijedlog usvojen, ona bi bila oslobođena iz zatvora.

Samo je 147 od 438 poslanika podržalo prijedlog.Timošenkova je tokom proteklog mjeseca osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe ovlaštenja prilikom potpisivanja ugovora o isporuci ruskog gasa 2009. godine i za koji trenutno ukrajinsko rukovodstvo smatra da je ugovorena prevelika cijena.

Ona negira krivicu i navodi da je sudski proces osveta njenog političkog neistomišljenika predsjednika Viktora Janukoviča, koji ju je pobjedio u drugom krugu predsjedničkih izbora u februaru 2010. godine.

Slučaj protiv Timošenko pogoršao je odnose Ukrajine sa EU, koja smatra da je proces protiv nje politički motivisan i Brisel je upozorio Kijev da neće biti potopisani određeni sporazumi ukoliko ona ostane u zatvoru.
XS
SM
MD
LG