Dostupni linkovi

EU proširila sankcije Siriji


Evropska unija pooštrila je sankcije Siriji dodavanjem 16 novih imena na "crnu listu" sirijskih zvaničnika, saopšteno je u Briselu.

Službeni žurnal" EU objavio je da se među osobama kojima je odsad zabranjeno putovanje i poslovanje u Evropi nalaze visoki rukovodioci sirijske vojske i tajne službe, zamjenik ministra unutrašnjih poslova i jedan finansijski savjetnik.

Odluka, kojom je "crna lista" EU proširena na 47 imena, obrazlaže se sumnjom da se radi o osobama koje su uključene u surovi obračun predsjednika Bašara al Asada sa demonstrantima.

Ujedinjene nacije veruju da je broj žrtava nemira u Siriji prešao 3.500, a pokušaji SAD i EU da Siriji nametnu sankcije UN propali su zbog protivljenja Rusije i Kine.

U međuvremnu na desetine novih žrtava. Više od 70 osoba poginulo je u žestokim sukobima u Siriji, saopštile su danas sirijske nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava. Podatke je objavila sirijska Opservatorija za ljudska prava čije je sjedište u Velikoj Britaniji.

Većina žrtava stradala je u provinciji Dera gdje je prije osam mjeseci, 15. marta počela opšta pobuna protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.
XS
SM
MD
LG