Dostupni linkovi

Vujanović i novi mandat - političko ili pravno pitanje


Filip Vujanović na glasanju, mart 2009. foto: Savo Prelević
Filip Vujanović na glasanju, mart 2009. foto: Savo Prelević
Dok pravnici ovih dana komentarišu i procjenjuju da li predsjednik Filip Vujanović ima pravo na još jedan mandat na toj funkciji čini se da je to, kako pravno tako i političko pitanje.

Pitali smo sagovornike da li smatraju da će DPS Vujanovića ponovo predložiti za svog predsjedničkog kandidata nakon što je kritikovan zbog, prije svega svojih stavova o tekstu himne.

Kako za RSE kaže predsjednik Udruženja pravnika Stanko Marić ključna dilema pravnika - da li predsjednik Crne Gore Vujanović ima ili nema pravo da se kandiduje za tu funkciju, vrti se oko činjenice da je Vujanović prvi mandat predsjednika Crne Gore počeo kada smo bili u zajednici sa Srbijom, a završio u drugoj državi, nezavisnoj Crnoj Gori.

"Tako da je to sada stvar tumačenja onih koji to budu tumačili. Da li će to prihvatiti ili neće kao cijeli mandat ili dio mandata, bez obzira kada je izabran i u kojem državno pravnom statusu je Crna Gora tada bila", kaže Marić.

Bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić smatra da je Vujanović po Ustavu iz 1992. već ostvario pravo jednog mandata, odnosno, iskoristio takozvano stečeno pravo i da ovim mandatom, bar za sada, završava predsjedničku funkciju.

"No, teorijski je moguće da svakih četiri-pet godina bude mijenjan Ustav i da bude donešen novi gdje će vjerovatno biti ista odredba da isto lice može biti birano za predsjednika najviše dva puta uzastopno. Po tom tumačenju i pod uslovom da se Ustav mijenja svakih 4-5 godina, Filip Vujanović bi mogao biti predsjednik do kraja života", objasnio je Mitrić.

Dok je sam Vujanović kazao da ima tumačenje koje zadržava za sebe, u SDP-u smatraju da Ustav jasno kaže da on ne može ponovo da bude kandidat za predsjednika. Stav SNP je da može da se kandiduje, ali da će sigurno imati protivkandidata.

Radunović: Začikavanje koalicionih partnera

Upravo je pitanje da li će DPS uopšte ponovo predložiti Vujanovića kao svog kandidata za predsjednika Crne Gore nakon neslaganja dijela DPS i manje članice koalicije SDP sa stavovima Vujanovića o pojedinim identitetskim pitanjima.

"Nema nikakvih političkih ili pravnih kalkulacija u DPS u i mislim da je to jedna politička igranka, jedan performans opozicije, vrlo neuspješan i vrlo providan. Koga će DPS predložiti kao kandidata za predsjednika mislim da je rano govoriti. Čemu vakat tome i vrijeme. Kada dođe vrijeme da o tome razgovaramo o tome ćemo i razgovarati", kaže Miodrag Vuković iz DPS-a.
Miodrag Vuković
Miodrag Vuković

Slaven Radunović iz NOVE kaže da je pitanje Vujanovićeve ponovne kandidature prije svega političko pitanje i da će biti interesantno ko će u DPS odnijeti prevagu u, kako je rekao - odmjeravanju snaga.

"Kako sada stvari stoje, moglo bi da se protumači da gospodin Vujanović pomalo čika svoje partnere iz vrha vladajuće partije. Tako da on otprilike smatra da postoji mogućnost da se kandiduje i da vidi kakvo je raspoloženje među njima po tom pitanju. Ja bih čak rekao da on zapravo provjerava kakva je njegova stvarna politička snaga nego što je on stvarno zainteresovan za treći mandat u kabinetu predsjednika Crne Gore", smatra Radunović.

Izjava predsjednika Filipa Vujanovića kako pola crnogorske himne sluša sa zadovoljstvom, a drugu polovinu zato što mora podigla je prašinu na političkoj sceni Crne Gore.

Zbog te izjave kritikovali su ga iz manje članice vladajuće koalicije SDP, ali i iz dijela njegove DPS.

Evo kako je Vujanović u nedavnom intervjuu TV Vijesti reagovao na kritike i pitanje o mogućoj novoj kandidaturi za predsjednika Crne Gore:

"Izvolite kažite, gospodo iz DPS, jesam li ja kao predsjenik države u prethodnom mandatu radio dobro ili ne. Moje je mišljenje da to treba da bude predsjednik partije kao kandidat. I ako će to biti Milo Đukanović ja ću iz sve snage da se uključim u kampanju. Ako će da bude neko drugi od potpredsjednika ili neki predsjednik mjesnog odbora, kažite mi, gospodo, šta ja nijesam dobro uradio? Mislim da je to čist pristup. DPS neka odredi ko mu je najbolji kandidat i DPS će to uraditi promišljeno. Ja sam privržen politici DPS u njenim strateškim vrijednostima, ali izvinite ja nijesam portparol DPS, niti čovjek koji će se zalagati za svaki stav DPS nemajući svoj unutrašnji dignitet", poručio je Vujanović.
XS
SM
MD
LG