Dostupni linkovi

Njemačka će razmotriti strožije sankcije Iranu


Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da je izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojem je navedeno da Iran tajno radi na proizvodnji atomskog oružja "alarmantan", kao i da sankcije protiv Islamske Republike s ciljem da se izvrši pritisak na Teheran, nisu dovoljno iskorištene.

Merkel je rekla i da će Njemačka razmotriti kakve bi strožije mjere mogle biti uvedene Iranu.

U intervjuu za list "Lajpciger folkscajtung", Merkel je naglasila i da je protivljenje nekih zemalja novim sankcijama protiv Irana zbog nuklearnog programa te zemlje "za žaljenje".

Protivljenje novim mjerama dosad su izrazile Rusija i Kina, podsjetio je Reuters.

"Mislim da metode koje smo koristili da primoramo Iran da bude transparentniji nisu u potpunosti iskorištene. Na prvom mjestu sankcije. Te sankcije bi trebalo da budu što je moguće šire", rekla je Merkelova.

Ona je dodala i da Iran "očigledno nije otvorio sve karte" i da treba da bude transparentniji. Američka državna sekretarka Hilary Clinton rekla je jučer da Iran uskoro mora da odgovori na ozbiljne sumnje IAEA da Teheran razvija tehnologiju proizvodnje atomske bombe, kao i da će se SAD konsultirati sa saveznicima o novim mjerama protiv Irana.

IAEA je proslijedila jučer grupi od 35 zemalja satelitske snimke, pisma i dijagrame koji, kako tvrdi, idu u prilog tvrdnji da je Iran tajno radio na proizvodnji nuklearnog oružja.
XS
SM
MD
LG