Dostupni linkovi

Italija u iščekivanju Berluskonijeve ostavke


Očekuje se da će italijanski premijer Silvio Berluskoni podnijeti ostavku večeras, kada Poslanički dom parlamenta usvoji mjere za obuzdavanje ekonomske krize u toj zemlji.

To će označiti kraj 17-godišnje političke ere Berluskonija i pokretanje tranzicije koja bi Italiju trebalo da izvuče iz ekonomske krize.

Iako se vjeruje da će na čelo tranzicione vlade koja bi zemlju trebalo da izvuče iz dugova doći ekonomista i bivši evropski komesar Mario Monti, Berluskonijevi saveznici podijeljeni su oko tog pitanja.

Ipak, njihovo protivljenje neće, kako se vjeruje, uticati na promjenu odluke italijanskog predsjednika Đorđa Napolitana da mandat ponudi Montiju.

Berluskonijeva ostavka očekuje se kasnije danas, kada Poslanički dom usvoji paket reformi na koji se Italija obavezala EU, a koji se odnosi na kresanje javnih troškova, reformu penzijskog sistema, liberalizaciju, pojednostavljenje administrativnih procedura i podsticaj zapošljavanja.

Senat je u petak prihvatio mjere borbe protiv krize. Berluskoni je 8. novembra, kada je izgubio parlamentarnu većinu, obavijestio predsjednika Napolitana da će podnijeti ostavku posijle glasanja u parlamentu o mjerama za obuzdavanje ekonomske krize.
XS
SM
MD
LG