Dostupni linkovi

Najmoćniji vođa militanata prijeti pakistanskoj Vladi


Najmoćniji vođa militanata u pakistanskoj pokrajini Sjeverni Vaziristan prijetio je da će prekršiti mirovne pregovore i da će svoje borce okrenuti protiv Vlade u Islamabadu.

Hafiz Gul Bahadur potpisao je nezvanični pakt o nenapadanju sa vojskom, fokusirajući se na napade protiv američkih trupa u susjednom Afganistanu.

Pakistan sebi ne može priuštiti nove neprijatelje među militantima. Vojska ima "pune ruke posla" sa Tehrik-e-Taliban (TTP) ili Pokretom talibana Pakistana, koji su okrivljeni za mnoge samoubilačke napade diljem ove južnoazijske zemlje.

Bahadur je poznat po tome što je povezan sa ozloglašenim militantskim grupama u plemenskim predjelima Sjevernog Vaziristana, uključujući militantsku mrežu Hakani koja je postala najveća prijetnja američkim snagama u Afganistanu.

Bahadur je kritikovao pakistanske lidere što su dopustili da SAD vrši napade bespilotnim letjelicama u Sjevernom Vaziristanu. Naglasio je da vijeće militantskih grupa, kojim on predsjedava, neće više držati pregovore s vladom.
XS
SM
MD
LG