Dostupni linkovi

Novinarima prvi put dozvoljeno da posjete Fukushimu


Prvi put od nesreće koja se desila u japanskom nuklearnom reaktoru Fukushima Daichi dopušten je ulazak medija.

Predstavnicima japanskih i međunarodnih medija dopušten je ulazak u nuklearno postrojenje uz nadzor vladinog zvaničnika, prenio je AP.

Svrha obilaska je da se pokaže kako se situacija u postrojenju popravila od cunamija 11. marta. Uprkos tome novinari su morali nositi zaštitnu opremu i po izlasku iz reaktora bili su podvrgnuti testovima na radijaciju.

Zvaničnici su saopštili da se stanje u Fukushimi, koja je pretrpjela niz eksplozija nakon cunamija, poboljšalo do te mjere da se mogu dozvoliti posjete.

Nekoliko sedmica nakon cunamija, Fukushima Daichi, nuklearna elektrana udaljena od Tokija oko 225 kilometara sjeveroistočno, počela je izbacivati velike količine radioaktivnog otpada u okolno područje. U velikom dijelu tog područja zabranjen je pristup.

Medijima je bilo dopušteno da vide područje elektrane koje se nalazilo pored morske obale, kao i vanjske dijelove nekoliko nuklearnih jedinica.

Japanska vlada predviđa da će im trebati najmanje oko 30 godina da sigurno otklone nuklearna goriva i da je stave van pogona.
XS
SM
MD
LG