Dostupni linkovi

Lideri APEK-a o rješavanju globalne finansijske krize


Predsjednik SAD Barak Obama otputovao je na Havaje, gdje će ugostiti lidere zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK), sa kojima će razgovarati o rješavanju globalne finansijske krize.

Očekuje se da će centralna tema samita biti zaštita od ekonomskih problema u Evropi. Obama se, takođe, nada da će osnovati zonu slobodne trgovine sa nekoliko zemalja u azijsko-pacifičkom regionu.

APEK okuplja 21 državu, a ova organizacija obuhvata oko 40 odsto svjetskog stanovništva i pokriva 44 odsto svjetske trgovine.

Američki državni sekretar Hilari Klinton izjavila je na otvaranju sastanka ministara spoljnih poslova i ekonomije u Honoluluu da je pacifički region izložen uticajima iz mnogih drugih dijelova svijeta.

"Globalni trendovi i svjetski događaji otvorili su nam mogućnost sveobuhvatne i impresivne agende. Ulozi su visoki za sve nas", rekla je Klintonova.

Pacifička zona slobodne trgovine trnutno obuhvata Čile, Novi Zeland, Bruneje i Singapur, što su relativno male ekonomije, dok SAD, Australija, Malezija, Vijetnam i Peru pregovaraju o članstvu.

Japan, treća ekonomska sila u svijetu, saopštio je da takođe želi da se uključi u razgovore, koji će vjerovatno biti vođeni na marginama samita.
XS
SM
MD
LG