Dostupni linkovi

Donji dom Parlamenta Italije glasa o mjerama štednje


Donji dom italijanskog parlamenta glasaće danas o paketu mjera štednje koje zahtijeva EU, kako bi se obnovilo povjerenje finansijskih tržišta u ekonomiju ove zemlje.

Glasanje će otvoriti put najavljenoj ostavci premjera Silvija Belruskonija i formiranju vlade tehnokrata na čelu sa, kako se očekuje, bivšim evropskim komesarom Mariom Montijem.

Senat je juče podržao plan, koji uključuje podizanje starosne granice za odlazak u penziju, povećanje cijene goriva i prodaju državne imovine, prenosi BBC

Poslije glasanja, akcije na evropskim berzama ojačale su za dva do tri procenta, a kamate na kupovinu italijanskih državih oveznica su opale.

Berluskoni je prošle sedmice obećao da će podnijeti ostavku nakon što oba doma parlamenta usvoje predložene mjere štednje.

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard pozdravila je "značajan napredak" u rješavanju političke krize u Italiji i Grčkoj, gdje je novi premijer Lukas Papademos juče položio zakletvu.

"Ono što mi u MMF-u želimo jeste politička stabilnost u obje zemlje. Vjerujem da je ostvaren značajan napredak", rekla je Lagard danas tokom posjete Tokiju.
XS
SM
MD
LG