Dostupni linkovi

Čović: Hrvatski entitet biće realnost


Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će hrvatski entitet, prije ili kasnije, biti realnost, te istakao da bi mu bila čast da bude njegov predsjednik.

"Siguran sam da će se hrvatski entitet desiti, kad-tad. Da li ću ja to dočekati, to ne znam. Svi ljudi koji racionalno promišljaju o BiH moraju znati da Republiku Srpsku /RS/ niko ne može razgraditi nego samo srpski narod. Slično je i sa bošnjačkom i hrvatskom politikom", istakao je Čović.

On je dodao da hrvatska politika danas očekuje rješenje kroz jednu federalnu jedinicu, koja bi imala svoje sjedište u Mostaru, te ocijenio da je to u prilog stabilnosti evropske BiH.

"Kada će do nje doći, sasvim je svejedno, ali što prije se oslobodimo tih tereta, moći ćemo normalno razmišljati u uvjerenju da ne može brojniji narod, samo zato što je brojniji, uništiti onog drugog", naglasio je Čović za "Nezavisne novine".

Govoreći o sastanku političkih lidera o formiranju vlasti na nivou BiH, koji je održan u Brčkom, Čović je istakao da je dogovor o tom pitanju bio postignut, ali da ga je "srušio" lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.

"Lagumdžija je vrlo jasno rekao da želi trećinu hrvatskog kolača u BiH. Kad je on to meni rekao, ja sam se samo nasmijao i odgovorio - 'Zlatko, to ćeš morati sa nekim drugim'", naveo je Čović.
XS
SM
MD
LG