Dostupni linkovi

Šešelj odbio da se izjasni, uvedeno da nije kriv



Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj danas je ponovo odbio da se pred Haškim tribunalom izjasni o krivici po trećoj dopunjenoj optužnici za nepoštovanje suda.

Pošto je Šešelj to učinio i pre sedam dana, sudija Barton Hol (Burton Hall) u spis je, po pravilima suda, uveo da je optuženi izjavio da nije kriv.

Tribunal je Šešelja, krajem maja, optužio za nepoštovanje suda zato što je odbio više sudskih naloga da sa svoje internet stranice ukloni tri knjige i dokumente u kojima se otkriva identitet zaštićenih svedoka.

Kao i prošlog petka, Šešelj je u sudnici rekao da ne želi da se izjasni zbog toga što mu je sudski sekretar krajem oktobra uveo nadzor razgovora sa pravnim savetnicima zbog sumnje da im je prenosio poverljive informacije.

Krajem oktobra, Tribunal je Šešelja osudio na 18 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda, utvrdivši da je on, uprkos zabrani suda, namerno objavio identitet 10 zaštićenih svedoka u jednoj od svojih knjiga.

Šešelj je ranije već bio osuđen na 15 meseci zatvora zbog istog prekršaja, a kazne su mu objedinjene.

Šešelj je više puta pred Tribunalom najavio da će "izazvati deset procesa za nepoštovanje suda" kako bi rad suda učinio apsurdnim.

U glavnom postupku lideru radikala se sudi po optužnici za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. godine.
XS
SM
MD
LG