Dostupni linkovi

Mas: Stav Nemačke drugačiji od EK



Nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas je potvrdio da se stav Berlina oko kandidature Srbije razlikuje od mišljenja Evropske komisije Mas je rekao agenciji Tanjug da nemačka vlada još nije donela odluku o eventualnom odobravanju statusa kandidata za Srbiju.

Evropska komisija je polovinom oktobra donela preporuku da se Srbiji da status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Odluku o tome doneće Evropski savet 9. decembra.

"Što se tiče naših očekivanja koje svakako imamo, a koje je izložila kancelarka Angela Merkel tokom posete Beogradu u avgustu, tačno je da postoji razlika izmedju mišljenja Evropske komisije i pozicije Nemačke", kazao je Mas.

Ambasador je podsetio da "odluka o statusu kandidata Srbije nije odluka Evropske komisije, to je samo predlog za Evropski savet, a odluka je na svim članicama EU".

Povodom spekulacija nekih medija o tome da bi nemački parlament mogao da donese rezoluciju kojom bi se odlučivanje o statusu kandidata za Srbiju odložilo za sredinu sledeće godine, nemački ambasador je rekao da je moguće da će parlament doneti neku rezoluciju o napretku zemalja u regionu, ali je istakao da je odluka na nemačkoj vladi.

Ambasador je objasnio da je nemački parlament zainteresovan za pitanje kandidature Srbije i podsetio da su prošle nedelje tri različite delegacije Bundestaga boravile u Beogradu.

"Ne bi me iznenadilo, budući da ćemo imati debatu u parlamentu o agendi Evropskog saveta u decembru, da se načini nacrt neke rezolucije", kazao je Mas, ali je ponovio da odluku o statusu kandidata donosi nemačka vlada kojoj za to nije potrebno odobrenje parlamenta.

Nemački parlament će se, međutim, izjašnjavati o određivanju datuma početka pregovora za članstvo u EU, napomenuo je Mas.
XS
SM
MD
LG