Dostupni linkovi

Mali izgledi za spasavanje ruske sondeVeoma su mali izgledi za spasavanje ruske bespilotne svemirske letelice koja je zbog kvara ostala u orbiti Zemlje, javila je agencija Interfaks.

"Prošle noći (između četvrtka i petka) preduzeto je više pokušaja dobijanja telemetrijskih podataka iz letelice. Nijedan nije urodio plodom. Izgledi za spasavanje sonde su veoma, veoma mali", rekao je agenciji neimenovani izvor.

Ruski i stručnjaci američke agencije NASA i evropske ESA danas ponovo pokušavaju da osposobe sondu da nastavi let, ali ukoliko im to ne uspe, ona će se srušiti na Zemlju.

"Smatram da sonda neće pasti na Zemlju pre 3. decembra", rekao je jedan izvor ruskoj novinskoj agenciji "Ria Novosti".

Svemirska letelice "Fobos-Tlo" lansirana je u utorak uveče sa ruskog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu uz pomoć rakete Zenit-2. U planu je bilo da otputuje do Marsovog meseca Fobos i sa njega pokupi uzorke tla.

Sonda se odvojila od rakete, ali se njeni motori nisu upalili i ostala je u orbiti Zemlje.

Ako kontrolori letenja ne uspeju da poprave sisteme na "Fobos-Gruntu", tone njegovog izuzetno toksičnog goriva pretvoriće se u najopasniji mogući objekat stvoren čovekovim rukama koji će pasti na Zemlju iz Orbite, upozorili su eksperti.
XS
SM
MD
LG