Dostupni linkovi

APEK dogovorio mere za srečavanje širenja krize iz EvropeŠefovi finanasija zemalja Azijsko-pacifičkog regiona (APEK) dogovorili su se danas na Havajima da učine sve što je potrebno za sprečavanje prelivanja evropske dužničke krize na taj region.

Dok recesija koja je nad Evropom preti globalnoj ekonomiji, azijsko-pacifički region je najsnažniji motor svetskog ekonomskog razvoja.

Mogućnost prelivanja krize iz Evrope doprinela je hitnosti sastanka 21 zemlje APEK u Honoluluu sa ciljem da se stvore efikasniji mehanizmi trgovine, otvore nova radna mesta i sprovedu neophodne finansijske reforme.

"Svi smo direktno pogođeni krizom u Evropi", rekao je nakon sastanka američki ministar finansija Timoti Gejtner (Timothy Geithner). "Ali, ovde okupljene ekonomije u boljoj su poziciji od većine drugih da ojačaju privredni rast uprkos pritiscima (krize u Evropi)".

Učesnici godišnjeg samita zemalja APEK nadaju se da podršci za sveobuhvatni pakt o slobodnoj trgovini u Azijsko-pacifičkom regionu koji bi pomogao razvoju njihovih ekonomija.

Očekuje se da će se eventualna recesija u Evropi snažno odraziti na SAD čiji je privredni rast ionako anemičan.

Pogođena bi mogla biti i Azija, kojoj je Evropa veliko tržište za automobile, odeću, elektroniku i druge izvozne artikle.
XS
SM
MD
LG