Dostupni linkovi

Kriza u Italiji zaobilazi kragujevački Fiat


Fiatova fabrika u Poljskoj, ilustrativna fotografija
Fiatova fabrika u Poljskoj, ilustrativna fotografija
Prema ranijim najavama, serijska proizvodnja novog modela u kragujevačkoj fabrici Fiat automobili Srbija, počinje sredinom 2012. godine.

U Kragujevcu će se godišnje proizvoditi 200 hiljada automobila za evropsko tržište, a Fiat će nastaviti i proizvodnju "punta" koji će se prodavati u Srbiji i regionu.

Da li će kriza u Italiji ugroziti Fiatovu investiciju u Kragujevcu vrednu oko milijardu evra?

U Kragujevac je u četvrtak iz Japana stigla oprema vredna oko 100 miliona evra koja će biti montirana u novim Fiatovim halama, a prema informacijama iz italijanske kompanije, do sada je u zajednički projekat sa Vladom Srbije investirano više od 400 miliona evra.

U Fiatovoj fabrici u Kragujevcu trenutno je zaposleno 1000 radnika, a kada proizvodnja dostigne 200 hiljada automobila godišnje biće angažovano ukupno 2600 radnika.

Više nema povlačenja

Fiat je do sada, pored potpune rekonstrukcije fabričkih hala i nabavke najsavremenije opreme, izgradio i novi energetski blok čija je vrednost 70 miliona evra.

Pored toga u Kragujevcu se grade i četiri nove fabrike glavnih Fiatovih snabdevača koje će zaposliti oko 2000 novih radnika.

Nebojša Zdravković, kordinator za saradnju sa Fiatom, smatra da Fiat kao multinacionalna kompanija nije podložan krizi u svojoj matičnoj zemlji, i da su poslovi koji su do sada završeni najbolja garancija za nastavak investicije.

Fiatova fabrika u Poljskoj, ilustrativna fotografija
Fiatova fabrika u Poljskoj, ilustrativna fotografija
"Očekujem da neće ništa da se promeni jer je fiat multinacionalna kompanija koja posluje na mnogim tržištima, ne samo u Italiji. Na primer, u Sjedinjenim Američkim državama Fiat je povećao svoj udeo u Krajsleru. Sa druge strane, investicija u Kragujevcu se privodi kraju, a iz Japana su stigle najsavremenije robotizovane prese u vrednosti od 100 miliona evra, koje će biti instalirane u novim proizvodnim halama. Praktično, ceo posao se privodi kraju i Fiat je vrlo blizupočetka serijske proizvodnje", kaže Zdravković.

I Jugoslav Ristić, predsednik Gradskog veća Samostalnog sindikata ocenjuje da je obim ulaganja u kragujevačku fabriku već dostigao nivo sa koga nema povlačenja, ali da u vreme duboke ekonomske krize u Italiji i celom svetu, ni tako velika ulaganja nisu garant za potpuni uspeh posla.

"Mislim da ni oprema koja je stigla do sada nije pouzdan garant da će taj posao biti realizovan. Jedino što nam tu služi kao uteha je podatak da je i naša država takođe značajni suinvestiror u tom poslu i verujem da država neće odustati od ulaganja u tu fabriku", kaže Ristić.
XS
SM
MD
LG