Dostupni linkovi

Američki ministar odbrane protiv napada na Iran



Američki ministar odbrane Leon Paneta izjavio je danas da bi vojni napad na Iran mogao da ima neželjene posljedice i da bi blokirao nuklearni program Islamske Republike ne duže od tri godine.

"Morate biti pažljivi u vezi sa ovim zbog neželjenih posljedica", rekao je Paneta novinarima u Vašingtonu, zamoljen da prokomentariše mogućnost vojne intervencije. On je dodao da vojna akcija možda ne bi spriječila Iran da "učini ono što želi" i da bi posljedice mogle da se osjete u čitavom regionu, te da bi bile ugrožene i američke snage stacionirane u ovom dijelu svijeta.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je ranije ove sedmice izvještaj u kojem se navodi da je Islamska Republika u prošlosti radila na razvoju atomske bombe i da to možda čini i danas. Paneta je rekao da podržava najoštrije ekonomske sankcije protiv Irana i diplomatski pritisak kako bi ta zemlja "promijenila ponašanje".

Na pitanje šta će SAD uraditi ako sankcije ne urode plodom i Iran ne odustane od nuklearnog programa, američki ministar odbrane rekao je da se nada da se to neće dogoditi. Iran insistira da njegov atomski program ima civilnu svrhu, odnosno proizvodnju električne energije. Zvanični Teheran odbacio je izvještaj IAEA kao politički motivisan
XS
SM
MD
LG