Dostupni linkovi

Delegacija Kongresa SAD u Predsedništvu BiHPredsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović primili su danas delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Držlava, predvođenu Den Bartonom (Dan Burton), potpredsednikom Odbora za Evropu i Evroaziju, a glavne teme razgovora bile su unapređenje bilateralnih odnosa BiH i SAD-a, evroatlantske integracije, kao i druga aktuelna politicka pitanja, saopštilo je Predsedništvo BiH.

Komšić je zahvalio SAD-u za "ogromnu pomoć BiH u zaustavljanju rata, obnovi i rekonstrukciji zemlje, te za napore učinjene u sprovođenju reformi".

Izetbegović je istakao je da je neophodno graditi poverenje i pomirenje u BiH i regiji, te da je pomoć SAD-a u tom procesu od kljucnog značaja.

On je naglasio da ustavnim reformama treba otkloniti postojeće mehanizme blokade u procesima odlučivanja i osigurati efikasno i racionalno funkcionisanje državnih institucija.

Radmanovic je naglasio neophodnost ubrzanja proširenja Evropske unije i istakao da se Dejtonski sporazum ne može promeniti, nego samo Aneks 4, i to u smislu primjene Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Kongresmeni su zahvalili članovima Predsedništva BiH za sveobuhvatnu razmenu mišljenja i izrazili spremnost da pomognu u sprovođenju preostalih reformi, s tim da je neophodno postići konsenzus svih domaćih političkih faktora o važnijim pitanjima.
XS
SM
MD
LG