Dostupni linkovi

Nemačka ne teži smanjenju evrozone



Nemačka vlada ne teži ideji stvaranja manje evrozone i politika Berlina usmerena je na stabilizaciju evra u celini, izjavio je Štefan Sajbert, portparol kancelarije kancelarke Angele Merkel.

Sajbertovo saopštenje odgovor je na raniju izjavu izvora iz EU da su pojedini nemački i francuski zvaničnici razgovarali o planovima za radikalno preuređenje Evropske unije u koje je uključena i ideju uspostavljanja integrisanije i potencijalno manje evrozone.

"Nemačka vlada definitivno ne teži sličnim planovima. Naprotiv, naše politike su usmerene na stabilizaciju evrozone u celini i rešenje korena njenih problema", istakao je Sajbert.

Međutim, Angela Merkel je juče izjavila da je "trenutna situacija u Evropi dovoljno neprijatna da iziskuje promene" i da je "vreme da se odlučno krene ka novoj Evropi".

"Francuska i Nemačka održale su intenzivne konsultacije o tom pitanju poslednjih meseci, na svim nivoima", rekao je agenciji Rojters visokorangirani zvaničnik EU u Briselu, koji nije želeo da bude imenovan.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi je u utorak u Strazburu ponovio raniji stav da Grčku nije trebalo pustiti u evrozonu, i da je to bila "greška".

U vezi sa širenjem EU Sarkozi je tada rekao da "niko ne smatra da će federalizam, potpuna integracija, biti moguća sa 33, 34 ili 35 država".

"Jasno je", dodao je Sarkozi, "da će postojati Evropa na dva koloseka. Jednim kolosekom ići će se ka većoj integraciji u evrozoni, a drugim kolosekom ka konfederaciji u EU".
XS
SM
MD
LG