Dostupni linkovi

Pantić: Napad na Srbe u Mitrovici pažljivo planiran



Predsednik paralelne opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić ocenio je danas da je napad na Srbe u naselju Brđani bio "pažljivo planiran" i da je cilj bilo da se isprovociraju Srbi na severu Kosova.

Pantić je za agenciju Beta kazao da je cilj napada, u kojem je jedan Srbin poginuo, bio da Srbi neodmereno reaguju što bi bio povod da Kfor i Euleks nametnu kosovske institucije na severu.

Prema njegovim rečima, na Srbe u naselju Brđani vatra je otvorena iz kuće koju Albanci "koriste za nadgledanje terena", a pucale su osobe u crnim uniformama.

Pantić je još kazao da Kfor i Euleks "odavno znaju za šta Albanci koriste tu kuću (iz koje je pucano)", ali da do sada nisu reagovali.

Policija Kosova je nakon incidenta pretresla šest kuća, ali nije našla ništa sumnjivo, izjavio je danas portparol Regionalne policije u Mitrovici Besim Hoti.

Hoti je agenciji Beta rekao da policija nastavlja intenzivnu istragu, ali da ima problema jer stanovnici Brđana ne sarađuju u dovoljnoj meri.

Sinoć oko 20 časova u naselju Brđani sukobile su se grupe Albanaca i Srba, a ranjena su trojica Srba od kojih je jedan, Savo Mojsić, umro, a životi druge dvojice ranjenih nisu u opasnosti.

Prištinski portali pišu da je do sukoba došlo kada je grupa Srba pokušala da ukrade vrata i prozore u kućama koje u Brđanima grade Albanci.

Mediji prenose i da je na trojicu Srba, od kojih je jedan pripadnik Policije Kosova pucao "neko sa strane", ko nije učestvovao u sukobu.

Taj incident su najoštrije osudili predsednica i Vlada Kosova.
XS
SM
MD
LG