Dostupni linkovi

Prekinuti razgovori o novoj grčkoj vladi, nastavak u četvrtak


Ime novog grčkog premijera neće biti saopšteno pre četvrtka i novog sastanka šefova stranaka koje će pozvati predsednik države, saopštilo je u sredu uveče grčko predsedništvo.

Sastanak predsednika države Karolosa Papuljasa sa liderima vladajuće Socijalističke partije i opozicionih konzervativaca, započet u sredu, biće nastavljen u četvrtak u 8.00, navodi se u saopštenju predsedništva.

U saopštenju se ne navode razlozi prekida večerašnjeg sastanka. Premijer Jorgos Papandreu rekao je ranije večeras da su dve vodeće stranke postigle dogovor o formiranju prelazne vlade.

Pre sastanka sa Papuljasom odlazeći premijer je u televizijskom proglasu narodu uputio "želje za uspeh novom premijeru", ali nije izneo ime svog naslednika.

Papandreu je izrazio želju da će nova vlada "političkog konsensusa" o kojoj se pregovara od kraja prošle nedelje, poslati jaku poruku grčkim partnerima da Grci znaju da preuzmu odgovornost i da sarađuju. On je rekao da su osnovne političke snage udružile da bi garantovale "ne samo ostanak Grčke u zoni evra, nego i primenu sporazuma Evropske unije 26. oktobra" o finansijskoj pomoći zaduženim zemljama Unije, a posebno Grčkoj.
XS
SM
MD
LG