Dostupni linkovi

Incko: Posao u BiH daleko od završenog


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko istakao je u sredu u obraćanju Komisiji za evropska pitanja nemačkog Bundestaga u Berlinu da je očigledno da je posao u BiH daleko od završenog i dodao da neuspeh u formiranju Saveta ministara BiH i činjenica da zemlja nije u mogućnosti da usvoji budžet za 2011. godinu otkrivaju "strukturalne slabosti dejtonskog koncepta".

Incko je naglasio da ova situacija otežava funkcionisanje zemlje, umesto da se omogući njen razvoj i da su posledice trenutne političke situacije vrlo loše, saopšteno je iz OHR-a.

"U poslednjih godinu dana došlo je do značajnog smanjenja direktnih stranih investicija, pola miliona ljudi je nezaposleno, a penzioni sistemi sa velikim naporima isplaćuju penzije", napomenuo je Incko.

On je rekao da se Dejton i koraci koji su načinjeni kako bi se sporazum proveo ne mogu vratiti unazad jednostranim potezima i dodao da su BiH i njene institucije još ranjive bez zaštite visokog predstavnika.

Incko je naglasio da su pristupanje Evropskoj uniji i NATO procesi koji imaju potencijal da podstaknu pozitivne promene.
XS
SM
MD
LG