Dostupni linkovi

Maček i Jarnjak izneli odbranu u slučaju crnih fondova HDZ



Bivši portparol Vlade i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ratko Maček i bivši glavni stranački sekretar Ivan Jarnjak danas su više sati iznosili svoju odbranu pred hrvatskim istražiteljima u sklopu istrage o nelegalnom finansiranju
vladajuće stranke.

Bivši glavni sekretar Ivan Jarnjak, koji je i dalje funkcioner HDZ-a, odbranu je iznosio više od četiri sata, a, kako je rekao njegov advokat Petar Pavković, Jarnjak je odgovarao i na pitanja istražitelja.

Nekadašnji portparol HDZ-a Ratko Maček u sedištu Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) zadržao se
oko tri i po sata. Njegov advokat Tihomir Rubeša rekao je novinarima
da je i Maček izneo odbranu i odgovarao na pitanja istražitelja.

Jarnjak i Maček su novoosumnjičeni u antikorupcijskog istrazi u slučaju Fimi medija, odnosno izvlačenja na desetine miliona kuna preko marketinške agencije istog naziva iz državnih preduzeća i ministarstava.

Deo novca navodno je završio u blagajni HDZ-a, a iz crnog stranačkog
fonda navodno su se finanirale i predizborne kampanje te stranke.

Istraga se u tom slučaju vodi protiv 19 osoba, među kojima i protiv bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera, nekoliko bivših i sadašnjih stranačkih funkcionera, ali i HDZ-a kao pravnog lica.

Predsednica stranke Jadranka Kosor nije na popisu osumnjičenih, ali je navodno pod istragom finansiranje njene predsedničke kampanje 2005.
XS
SM
MD
LG