Dostupni linkovi

Mur: Mi vas ne možemo prisiliti na uspehViši zamenik visokog predstavnika Roderik Mur (Roderick Moore) ocenio je danas u Sarajevu da je temeljni uzrok stagnacije zemlje nedostatak zajedničke vizije njene budućnosti.

“Trinaest meseci nakon što su održani opštii izbori u BiH jasno je da je frustracija zamenila optimizam”, ocenio je Mur, koji je bio jedan od uvodničara na okruglom stolu "Koja je cena političkog zastoja u BiH", održanog u Sarajevu u organizaciji Transperens Internešenela, Fondacije Fridrih Nojman i Centra za politike i upravljanje (CPU).

Mur je ukazao na postojanje političke "alergije" na kompromis i obeshrabrenost biračkog tela kao uzroke sadašnjeg stanja.

“Još ne postoji zajednička vizija budućnosti zemlje, što je temeljni uzrok stagnacije. Tužno je slušati kako neki lideri zastupaju raspad države ili produbljivanje podela. Bez postojanja zajedničke vizije ova zemlja će samo puzati prema Briselu”, naglasio je on.

Mur je naglasio da najveću cenu plaćaju građani i vreme je da njihove patnje zameni optimizam.

“Međunarodna zajednica želi da uspete, ali mi vas ne možemo prisiliti na to”, istakao je Mur.

Šef Političkog odela pri Uredu specijalnog predstavnika Evropske unije Stefan Simosas kazao je da BiH u nekim segmentima ide unatrag.

Lejla Draginić iz Centra za političko upravljane i politički analitičar, Zekerijah Smajić predstavili su podatke koji pokazuju da više od 20 posto građana BiH nema osiguran niti jedan obrok dnevno, a oko 48 posto ih živi na rubu siromaštva. Osim toga, pola miliona ljudi je nezaposleno, dok ih je 20 posto i bukvalno na rubu gladi.

Zbog svega toga, više od 80 posto mladih želi da napusti zemlju, dok sve veći broj građana Evropske unije, 62 posto, ima negativan stav prema BiH.
XS
SM
MD
LG