Dostupni linkovi

Rusija neće podržati nove sankcije IranuRusija neće podržati uvođenje novih sankcija protiv Irana nakon objavljivanja izveštaja IAEA o iranskom nuklearnom programu, izjavio je danas zamenik ruskog ministra inostranih poslova Genadij Gatilov.

On je upozorio zapadne zemlje da ne pokušavaju da jednostrano uvedu sanckije Iranu, javlja agencija Interfaks.

"Sve dodatne sankcije protiv Irana tumačiće se u međunarodnoj zajednici kao instrument za promenu režima u Teheranu. Takav pristup je neprihvatljiv i Rusija neće razmatrati predloge u tom smislu", izjavio je Gatilov.

On kaže da Rusija smatra da je dijalog jedini mogući način za rešenje problema.

U izveštaju, koji je juče objavila IAEA, izražena je ozbiljna zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa, na osnovu verodostojnih informacija koje ukazuju da Teheran radi na razvijanju nuklearnog oružja, iako to uporno poriče.

Šef francuske diplomatije Alen Žipe je već pozvao na sazivanje Saveta bezbednosti UN, gde Rusija ima pravo veta, i zatražio uvodenje strožih sankcija protiv Teherana.

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad je danas upozorio da njegova zemlja neće ni za jotu odstupiti od svog programa i naglasio da Iranu ne treba atomska bomba.
XS
SM
MD
LG