Dostupni linkovi

RS i dva HDZ-a oštro reagovali na Inzkov izvještaj UN-u


Iz Republike Srpske, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 uslijedile su oštre reakcije na izvještaj visokog predstavnika Valentina Inzka Vijeću sigurnosti UN, u kojem vlasti RS optužuje da nisu odustale od prijetnje referendumom o otcjepljenju tog entiteta od BiH, te da dva HDZ-a pokušavaju nametnuti razgovore o trećem entitetu u BiH.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da Inzko tendenciozno nastavlja da proglašava RS jedinim krivcem za stanje u BiH. On je naveo da se u izvještaju nevažne stvari iz RS karakterišu kao negativne, dok se prećutkuje sve što je
negativno u Federaciji BiH.

I dva HDZ-a odbacila su tvrdnje visokog Valentina Inzka iz njegovog izvještaja Vijeću sigurnosti UN da se uspostavom Hrvatskog narodnog sabora aktualizira pritisak na uspostavu trećeg entiteta u BiH i optužili ga za pristranost.

Portparol HDZ-a BiH Mišo Relota naveo je kako je dio Inzkovog izvještaja koji se odnosi na Hrvate u BiH nekorektan.On je ustvrdio da HNS neće vući radikalne poteze, optužujući međunarodnu upravu i bošnjačku politiku za krizu u zemlji.
XS
SM
MD
LG