Dostupni linkovi

Pariz: počinje suđenje Karlosu Šakalu



U pariškom sudu danas počinje suđenje nekada najpoznatijem svjetskom teroristi Karlosu "Šakalu" za četiri napada koja su se zbila prije gotovo tri decenije, a presuda bi mogla odrediti njegove izglede da se ikada nađe na slobodi.

Pred početak suđenja u specijalnom antiterorističkim sudu, koje će prema procjenama trajati šest sedmica, 62-godišnji Karlos, čije je pravo ime Iljič Ramires Sančes, rekao je u intervjuu francuskom radiju da je njegov "karakter prilagođen ovakvoj vrsti borbe".

Ipak, Ramires, koji boluje od dijabetesa, kazao je i da mu nedostaje porodičan život koji je, kako je rekao, žrtvovao u godinama koje je proveo putujući svijetom kao terorista slobodnjak po Bliskom istoku i evropskim prijestolnicama, potom u bijegu, a na kraju u zatvoru 1994. godine u Francuskoj.

Šakal je kazao i da dalje sanja o tome da će jednog dana napustiti Francusku i vratiti se u rodnu Venecuelu, čiji ga je predsjednik Ugo Čaves jednom prilikom nazvao "revolucionarnim borcem" i čija ga je ambasada u Parizu donedavno snabdijevala kubanskim cigarama.
XS
SM
MD
LG