Dostupni linkovi

Kolumbija: Ubijen vođa gerilskih snaga FARC


Kolumbijske vojne snage ubile su glavnog vođu Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC) Alonsa Cana, zadavši na taj način dosad najsnažniji udarac latinoameričkim pobunjenicima i priskrbivši važne poene predsjedniku Juanu Manuelu Santosu, izvijestilo je ministarstvo odbrane.

Uprkos tome što Canovo smaknuće neće na brz način okončati gotovo pedeset godina dug rat u toj državi, njegova će smrt, smatraju analitičari, smanjiti sposobnost pobunjenika da provode napade po kojima su došli na zao glas u cijelome svijetu. Neimenovani dužnosnik ministarstva odbrane za Reuters je potvrdio informaciju o njegovu ubistvu.

I prije Canova smaknuća, snage FARC-a djelomično su "razbijene" tokom organizirane vojne kampanje, koju od 2002. podupire SAD, a u posljednje četiri godine pobunjenici su izgubili nekoliko svojih najvažnijih zapovjednika.

Ubistvo 63-godišnjeg Cana, koji je nakon smrti utemeljitelja FARC-a preuzeo vodstvo nad pobunjenicima, za Santosa je, procjenjuju analitičari, velika strateška pobjeda.

Santos je predsjedničku dužnost preuzeo prošle godine, obećavši tada da će zauzeti oštar i nesmiljen stav prema gerilcima. Vlada je ponudila i nagradu u iznosu od 3,7 miliona američkih dolara za bilo kakvu informaciju koja bi dovela do Cana.
XS
SM
MD
LG