Dostupni linkovi

Crna Gora uručila oštar protest Srbiji zbog tužbe u Strazburu


Vlada Crne Gore uputila je danas oštar protest Srbiji zbog miješanja u sudski postupak koji Srpska pravoslavna crkva vodi protiv Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

U crnogorskoj Vladi smatraju da pojedini elementi podneska Vlade Srbije Evropskom sudu za ljudska prava predstavljaju direktno miješanje u unutrašnje stvari suverene države Crne Gore.

Državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Nebojša Kaluđerović uručio je protest Vlade Crne Gore ambasdoru Srbije u Podgorici Zoranu Lutovcu.

Vlada Crne Gore razmatrala je informaciju njenog zastupnika pred Sudom u Strazburu po predstavci Budimljansko-nikšićke eparhije i 11 drugih organizacionih jedinica SPC protiv države Crne Gore sa posebnim osvrtom na podnesak Vlade Srbije od 23. septembra, a za koji smatra da je "u suprotnosti sa temeljnim principima dobrosusjedskih odnosa".

Iz Vlade je saopšteno da se neprimjerenim i neprihvatljivim ocjenjuje "proizvoljno tumačenje nekih istorijskih fakata na štetu države Crne Gore i preusmjeravanje rasprave sa pravnih na politička pitanja".
XS
SM
MD
LG