Dostupni linkovi

Valentić: Granić je vjerojatno potpisao kredit s Hypo bankom


Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je kredit s Hypo bankom, za koji je Ivo Sanader navodno dobio milijunsku proviziju, za Hrvatsku bio vrlo povoljan te da ga je najvjerojatnije potpisao tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić.

Drugog dana suđenja Sanaderu za ratno profiterstvo u aferi Hypo nastavljeno je ispitivanjem prvih svjedoka, a pred sudskim se vijećem prvi pojavio bivši premijer Nikica Valentić, javila je Hina.

Opširan iskaz Valentić je počeo opisom situacije u Hrvatskoj 1994. kada je državi, kako je rekao, prijetio gospodarski kolaps, a inflacija je bila i 40 posto mjesečno.

Sanader se tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova od Hypo banke uzeo 3,6 milijuna kuna (oko pola milijuna eura) provizije, što je on nakon čitanja optužnice s "gnušanjem" odbacio. Posebno se protivio tvrdnji iz optužnice da je ratni profiter. Njegova obrana ustvrdila je da će na sudu dokazati kako je glavni pregovarač s Hypom bio Granić koji će svjedočiti 11. novembra.
XS
SM
MD
LG