Dostupni linkovi

Grčka kriza: Sudbina Papandreua visi o koncu


Grčki premijer Jorgos Papanderu govori u Parlamentu 3. novembra 2011. godine
Grčki premijer Jorgos Papanderu govori u Parlamentu 3. novembra 2011. godine
U petak oko ponoći grčki Parlament trebao bi glasati o povjerenju premijeru Jorgosu Papandreuu.

Biće to odlučujuća provjera predsjedniku Vlade koji je ove sedmice uzburkao duhove širom Evropske unije, a njene lidere gotovo bacio u očaj.

Nakon što je šokirao svoje evropske partnere, a na euro tržištu izazvao turbulencije, Papandreu se predomislio i objavio da neće organizirati referendum o paketu mjera štednje kojeg su Grčkoj priredili Brisel i MMF, ne bi li se ta mediteranska zemlja napokon maknula s ivice bankrota.

No, iako je povukao odluku o izjašnjavanju naroda, i opozicija i građani zahtijevaju premijerovu ostavku.

Čak i ako preživi glasanje o povjerenju, politička sudbina mu nije baš ružičasta.

Znajući da ima tananu većinu, 152 od ukupno 300 mjesta, lako bi se moglo desiti da Papandreu dobije povjerenje, ali da oko ponoći u petak zapravo započinje kraj njegove karijere.

Mnogi nagađaju da će se od Papandreua tražiti da formira vladu nacionalnog jedinstva i nakon toga si, eventualno otvori vrata za dostojanstven izlaz.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso rekao je kako očekuje formiranje Vlade nacionalnog jedinstva koja će riješiti ekonomske probleme Grčke.

Atini je u interesu da ostane u eurozoni, kazao je Barosso, primjetivši ipak da sve zavisi od njih samih, a ne evropskih lidera.

Ono što jeste glavni zadatak vodja eurozone jeste rješavanje grčkog problema u najbržem mogućem roku kako se kriza ne bi prelila na druge osjetljive ekonomije.

Prije ostalih Italiju, što je i tema drugog dana Samita G20.

Zvanični je Rim saglasan da Međunarodni monetarni fond (MMF) i EU nadziru ispunjene ciljeva u planiranim reformama o kojima je tokom prošle sedmice postignuta saglasnost s liderima EU.

Italijanski premijer Silvio Berlusconi obećao je svojim evropskim partnerima u Cannesu da će povodom novih ekonomskih mjera koje je usvojila njegova Vlada, zatražiti glasanje o povjerenju. Prema pouzdanim izvorima on je uvjerio evropske kolege da će pomenute reforme uskoro biti usvojene i kao zakoni.

Ove su mjere neophodne da bi se podstakao ekonomski rast i umanjio veliki italijanski dug.

"Potrebno je da budemo sigurni u kredibilitet talijanskih ciljeva. Donijeta je odluka da MMF učestvuje u nadzoru, a Italijani su saglasni s tim“, izjavio je za BBC pouzdan izvor blizak EU.
XS
SM
MD
LG