Dostupni linkovi

Palestinci ne prihvataju ništa osim punopravnog članstva u UN


Palestinci neće prihvatiti ništa manje od punopravnog članstva u UN i ne žele da im status bude podignut na nivo posmatrača u svjetskoj organizaciji, izjavio je danas palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Malki.

Malki je u obraćanju novinarima u Ramali rekao da su Palestinci mogli davno da osiguraju status posmatrača, ali da ih to sada ne interesuje. Oni trenutno imaju status posmatračkog entiteta u UN.

"Poslije svih ovih borbi, žrtvovanja i napora cijelokupnog palestinskog naroda, ne želimo da prihvatimo status posmatrača u UN. Nećemo prihvatiti ništa manje od onoga šta zaslužujemo, a to je punopravno članstvo", rekao je Malki.

Analitičari smatraju da izjava šefa diplomatije ne mora da znači da predsjednik Mahmud Abas neće zatražiti status posmatrača, ukoliko inicijativa za dobijanje punog članstva ne bude uspješna.

Zahtjev Palestinaca da budu primljeni u članstvo UN naišao je na oštre kritike SAD i Izraela, koji smatraju da će ta aplikacija otežati ponovno pokretanje blokiranog mirovnog procesa.
XS
SM
MD
LG