Dostupni linkovi

ECB: Program otkupa obveznica je privremen



Novi predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi izjavio je danas da će ECB-ov program otkupa vladinih obveznica biti "privremen" i u "limitiranom iznosu".

Na tržištima se očekivalo da Dragi nagovesti da će ECB agresivnije intervenisati na tržištu kako bi sprečila da se grčka kriza prenese na Španiju i Italiju.

Kritičari otkupa obveznica ističu da se političari na taj način oslobađaju pritiska da smanje budžetske deficite.

Zagovornici te politike kažu pak da jedino ECB može da deluje dovoljno brzo i snažno da podrži vladu sa problemima i spreči širenje krize.

Oni napominju i da je Evropski fond za finansijsku stabilnost od 440 milijardi evra suviše mali, mada je na evropskom samitu prošle nedelje dogovoreno je da se Fond poveća na hiljadu milijardi.

Prvi čovek ECB-a ocenio je i da su potresi na finansijskim tržištima usporili ekonomiju zone evra i da je Banka zato odlučila da danas smanji ključnu kamatu za četvrt procentnih poena, na 1,25 odsto.

On je kazao i da vlade zone evra treba da srede svaka svoje finansije dodajući da je "besmisleno misliti da će kamate na suverene obveznice biti smanjene na duži rok intervencijama spolja".
XS
SM
MD
LG