Dostupni linkovi

Izrael zamrzava sredstva UneskuIzraelski premijer Benjamin Netanjahu naložio je zamrzavanje sredstava namenjenih Unesku nakon što je ta agencija UN primila u članstvo palestinsku državu, izjavio je danas agenciji Frans pres portparol izraelskog premijera Mark Regev.

Izrael je godišnje obezbeđivao dva miliona dolara Unesku.

"Premijer je naložio da taj budžet bude preusmeren na regionalne inicijative za saradnju sa sličnim ciljem", precizira se u saopštenju Netanjahua.

Povodom odluke Uneska, u saopštenju iz Netanjahuovog kabineta se ocenjuje da "takve inicijative ne doprinose napredovanju ka miru već suprotno, one udaljavaju" od mira. "Jedini put za postizanje mira jeste kroz direktne pregovore bez prethodnih uslova", dodaje se.

Izraelska vlada je, odmah nakon odluke Uneska o prijemu palestinske države u punopravno članstvo te organizacije, donela odluku o sankcijama.

Izrael je tako odlučio da ubrza izgradnju 2.000 stanova u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali i da zamrzne isplatu poreza i carina koje je do sada ubirala za palestinske autonomne vlasti.
XS
SM
MD
LG