Dostupni linkovi

Počeo samit G20 pod znakom grčke krizeDvodnevni samit G20 najbogatijih zemalja i zemalja u brzom razvoju posvećen uglavnom krizi u evro zoni i usporavanju svetske privrede otvoren je danas rano popodne u Kanu.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi primio je šefove država i vlada u Palati festivala u Kanu posle mini samita evropskih lidera posvećenom krizi evra.

Mini samit u kome su učestvovali vođe zemalja članica evro zone koje su takođe članice G20, kao i predstavnici Evroske komisije, Evropskog saveta i Evropske centralne banke odužio se pa je glavni skup počeo sa zakašnjenjem.

Samit je trebalo da se usredsredi na postizanje konsenzusa između glavnih razvijenih zemalja i zemalja u brzom razvoju oko toga kako zaustaviti usporavanje svetskog privrednog rasta i da doprinese vraćanju poverenja posle mera usvojenih u Briselu prošle nedelje za izlazak evrozone iz krize.

Međutim taj plan se u ponedeljak raspao zbog neočekivane odluke Atine da podnese evropski plan za spasavanje na referendum, čiji je ishod vrlo neizvestan.
XS
SM
MD
LG