Dostupni linkovi

Portugalija želi fleksibilnije uslove zajma



Portugalija želi da pregovara o fleksibilnijim uslovima zajmova iz paketa od 78 milijardi evra ali neće odustati od obećanog smanjenja duga i oživljavanja svoje nekonkurentne ekonomije, najavio je danas portugalski premijer.

Pedro Pasos Koeljo je to izjavio da bi umirio investitore koji se, nakon što je grčki premijer najavio da će se Grci na referendumu izjasniti o prihvatanju evropskog plana borbe sa krizom, sve češće pitaju da li je Evropa u stanju da reši problem dužničke krize.

Portugalija je finansijsku pomoć morala da traži pre šest meseci, kada su narasli strahovi zbog velikog duga te zemlje.

Uz velike dugove, Portugaliju muči i recesija koja će se, kako se očekuje, samo produbiti sa primenom mera štednje koje su uslov za trogodišnji spasilački paket zajmova.

Pasos Koeljo je rekao da Portugaliji, koja obezbeđuje oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda 17-člane zone evra, više ne treba novac iz spasilačkog paketa već su joj potrebni fleksibilniji uslovi da sprovodi dogovoreni program.

On je podsetio da je vlada podigla poreze i smanjila plate i potrošnju dodajući da će se te mere nastaviti iduće godine.

Mere štednje koje se realizuju na meti su oštrih kritika u javnosti i za 24. novembar je zakazan generalni štrajk.
XS
SM
MD
LG