Dostupni linkovi

Sutra nastavak suđenja SanaderuIznošenjem dokaznog materijala pred Županijskim sudom u Zagrebu danas je završeno prvo ročište u postupku protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera optuženog za ratno profiterstvo.

Novo ročište zakazano je za sutra kada će svedočiti bivši hrvatski premijer Nikica Valentić, Sanaderov savetnik i šef kabineta dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova Miroslav Kovačić i bivša direktorka "Elana" Božena Kljušanić.

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je na početku današnjeg
ročišsta da nikad nije tražio, niti dobio proviziju od Hipo banke, za šta ga optužnica tereti.

Pošto je saslušao optužnicu Sanader je izjavio da se ne oseća krivim. Bivši premijer delovao je umorno i iscrpljeno.

U sudnicu je došao u odelu, sa štakom i bez lisica na rukama.

Ured za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) u optužnici bivšeg premijera Hrvatske tereti za ratno profiterstvo, odnosno da je dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-tih primio oko 3,6 miliona kuna ( oko 480.000 evra) provizije od Hipo banke.

Sanader se tereti da je zlopoupotrebio položaj i ovlašćenja 1994. i 1995, kada je u Zagrebu i Austriji pregovarao s predstavnicima Hipo banke o kreditu Hrvatskoj koja je tada zbog rata, visoke inflacije i visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila.
XS
SM
MD
LG