Dostupni linkovi

SAD: "Trgovac smrti" proglašen krivim


Ruski državljanin Viktor But, proglašen je u sredu krivim u Njujorku po optužbi da je hteo da proda puške i projektile terorističkoj grupi koja je nameravala da ih koristi da napadne američke snage.

Američki savezni sud proglasio je Viktora Buta (44) krivim po svim tačkama optužnice, za planove da ubije Amerikance i američke zvaničnike, isporuči protivavionske rakete i pomogne terorističkoj organizaciji, za šta može da mu se odredi kazna doživotnog zatvora.

Izricanje kazne zakazano je za 8. februar iduće godine. But, koji se izjasnio da nije kriv, žaliće se na presudu, rekao je njegov advokat.

But, bivši pilot sovjetske armije, bio je otpužen da je pokušao da proda puške i rakete američkim tajnim agentima koji su se predstavili kao kolumbijski gerilski borci FARK-a.

Tajland je krajem prošle godine Buta izručio SAD posle dve godine provedene u tajlandskom zatvoru, uprkos protivljenja Moskve.

But je poznat i pod nadimkom "trgovac smrti". Taj nadimak stekao je zbog toga što se sumnjiči za prodaju velikih količina oružja koje je korišćeno u lokalnim sukobima u Africi, Južnoj Americi i na Bliskom istoku.
XS
SM
MD
LG