Dostupni linkovi

Vestervele upozorio da neće biti novih pregovora sa Grčkom


Plan eurozone za spas Grčke od bankrota neće biti predmet novih pregovora, upozorila je danas Njemačka, uoči vanrednih razgovora sa Parizom i Atinom.

"Ono što smo usaglasili prošle sedmice ne može ponovo biti na stolu", izjavio je njemački šef diplomatije Gvido Vestervele.Vlada Francuske i vlada Njemačke rekle su da žele "punu implementaciju" sporazuma što je prije moguće, javlja BBC.

U zajedničkom saopštenju Sarkozija i Merkelove navodi se da su odluke koje su donesene na posljednjem samitu EU "sada neophodnije nego ikad".Predsjedavajući grupe zemalja eurozone Žan Klod Junker rekao je da, ukoliko Grci na referendumu odbace paket pomoći, to će značiti bankrot Grčke.

Grčki premijer Jorgos Papandreu sastaće se sutra sa francuskim predsjednikom Nikolasom Sarkozijem i njemačkim kancelarom Angelom Merkel.Sastanci će uslijediti dan nakon što je Papandreu rekao da će raspisati referendum o novom paketu pomoći EU.

Grčka vlada noćas je podržala prijedlog premijera da plan pomoći EU stavi na glasanje u decembru, odnosno da se narod izjasni o paketu pomoći.
XS
SM
MD
LG