Dostupni linkovi

Boljkovac pred sudijom izjavio da nije kriv


Bivši šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA) Josip Boljkovac koji se tereti da je po zapovjednoj odgovornosti kriv za hapšenje većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta te likvidaciju 21 civila u maju 1945. na lokaciji Vidanka-Curak, poslijepodne je odbacio krivicu pred istražnom sutkinjom.

Ne otkrivajući identitet osumnjičenog MUP je saopštio da je u saradnji s nadležnim županijskim državnim odvjetništvima u Karlovcu i Zagrebu dovršeno kriminalističko istraživanje koje je započeto 1998. kada su ekshumirani posmrtni ostaci žrtava iz Drugog svjetskog rata iz pronađenih zajedničkih grobnica na širem području Karlovca.

Boljkovca (91) se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer je kršeći pravila međunarodnog prava u maju 1945. godine na području Duge Rese naredio ubijanje civilnog stanovništva.

Boljkovac je poslijepodne pred sutkinjom zagrebačkog Županijskog suda Jadrankom Mandušić negirao krivnju, a njegov branitelj Anto Nobilo je nakon saslušanja izjavio kako Boljkovac nije kriv jer nije ni zapovjedao jedinicom koja je počinila zločine.

Očekuje se da će istražna sutkinja poslijepodne odlučiti hoće li protiv Boljkovca pokrenuti istragu i zadržati ga u jednomjesečnom pritvoru. Tužiteljstvo je pritvor zatražilo zbog osobito teških okolnosti kaznenog djela za koje se Boljkovac sumnjiči.
XS
SM
MD
LG