Dostupni linkovi

Polovina njemačkih glasača ne želi da Merkel dobije novi mandat


Polovina njemačkih glasača ne želi da kancelarka Angela Merkel dobije novi mandat na izborima 2013. godine, a skoro svaki drugi smatra da njena politika rješavanja krize u eurozoni nije dobra, pokazuju danas objavljeni rezultati nove ankete.

Na pitanje da li žele da predsjednica Hrišćanskodemokratske stranke (CDU) dobije treći mandat 2013. godine, 50 odsto anketiranih odgovorilo je negativno, prenosi magazin "Štern".

Anketom je utvrđeno da Merkelina koalicija desnog centra ima podršku 35 odsto anketiranih, dok opozicionu Socijaldemokratsku stranku (SDP) i njihove saveznike iz Stranke zelenih podržava 44 odsto ispitanika.

Samo 39 odsto anketiranih rekli su da žele Merkelovu na kancelarskom položaju još četiri godine. Ona upravlja najvećom evropskom ekonomijom od 2005. godine, u prvom mandatu sa velikom koalicijom koja je uključivala SDP, a potom kao lider koalicije desnog centra od 2009. godine.

Na polovini drugog mandata, Merkelova je izložena kritikama zbog neodlučnosti u rješavanju dužničke krize u eurozoni. CDU je zbog toga ostvarila loše rezultate na regionalnim izborima ove godine.

.
XS
SM
MD
LG