Dostupni linkovi

Predložen pritvor za Jašarevićeve pomagače


Tužilaštvo je danas uputilo Sudu BiH prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima za terorizam Dinu Pečenković zvanom "Dirar" (24) i Munibu Ahmetspahiću (21).

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, Pačenković i Ahmetspahić terete se zbog toga što su 28. oktobra Mevlida Jašarevića, koji je osumnjičen da je izvršio teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, u jutarnjim satima u putničkom automobilu prevezli iz Maoče do Sarajeva.

Nakon što je nadležni tužilac Posebnog odsjeka za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju ispitao osumnjičene, odlučio je da Sudu BiH uputi prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze, uticati na svjedoke ili saučesnike s ciljem onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenja istrage.

Prijedlog je predložen i zbog opravdane sumnje da bi, ukoliko bi se našli na slobodi, ponovo izvršili isto ili slično krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od 10 godina i više, a posebno uzimajući u obzir način izvršenja i posljedice ovog krivičnog djela, te uznemirenost cijelog stanovništva BiH.

Odluku o prijedlogu za pritvor donijeće Sud BiH.
XS
SM
MD
LG