Dostupni linkovi

BIH:Uhapšen general policije RS Sarić osumnjičen za ratni zločin


Službenici Sipe danas su, po nalogu Tužilaštva BiH, na području Bijeljine lišili slobode Gorana Sarića, osumnjičenog da je počinio zločin protiv čovječnosti, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Sarić (47) je, kako se navodi, pod istragom Specijalnog odsjeka za ratne zločine Tužilaštva BiH, a osumnjičen je da je junu 1992. godine naredio ubistvo 10 civila bošnjačke nacionalnosti, te zarobljavanje i progon većeg broja lica bošnjačke nacionalnosti sa područja sarajevskih naselja Nahorevo, Poljine i drugih mjesta.

Osumnjičeni je u tom periodu obavljao dužnost načelnika Policijske stanice srpske opštine Centar, a tereti se da je izvršenim radnjama počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Sarić će tokom dana biti predat Tužilaštvu BiH, gdje će ga postupajući tužilac ispitati nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

Goran Sarić rođen je 18. septembra 1964. godine u Konjicu, a nastanjen je u Bijeljini.Sarić je tokom rata bio komandant Specijalne jedinice MUP-a RS.
XS
SM
MD
LG