Dostupni linkovi

Sarkozy i Merkel sastaju se s grčkim premijerom



Sa svih strana dolaze kritike na odluku vlade Grčke o raspisivanju referenduma, prenose agencije. Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick i predsjednik eurogrupe Jean-Claude Juncker kritikovali su najavu grčkog referenduma o novom paketu pomoći Evropske unije.

"Ne znam kako će pitanje biti postavljeno, nemamo tačan datum održavanja referenduma, ali on će zasigurno pridonijeti nesigurnosti tržišta u trenutku kada su se ljudi nadali spasu eurozone i mjerama koje bi pridonijele smanjenju te nesigurnosti" rekao je predsjednik Svjetske banke.

"Grčka riskira stečaj u slučaju odbijanja evropskog plana pomoći", upozorio je luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, predsjednik eurogrupe u razgovoru za RTL.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel danas će održati hitan sastanak s grčkim premijerom Georgeom Papandreuom u Cannesu i pokušati ga nagovoriti na brzu primjenu financijskog plana o spašavanju Grčke, objavio je Sarkozyjev ured.

Tržišta novca širom Evrope negativno su reagovala na objavu grčkog premijera Papandreua u ponedjeljak da će raspisati referendum o novom paketu pomoći koji je samo koji dan prije na samitu EU-a u Bruxellesu prihvatio.
XS
SM
MD
LG