Dostupni linkovi

Izrael ovlastio vojsku za akciju u pojasu Gaze


Izrealska vlada je ovlastila vojsku da preduzme sve neophodne mere za zaustavljanje raketnih napada iz pojasa Gaze, uključujući kopnene operacije, rekao je danas izraelski vojni zvaničnik.

S druge strane, Egipat, koji radi na postizanju primirja, saopštio je da je Izrael pristao da odloži odgovor na raketne napade u kojima je od prošle nedelje poginulo najmanje 10 izraelskih vojnika i jedan civil.

Izrael još nije naredio slanje tenkova u pojas Gaze, a agencija AP navodi da je to malo verovatno budući da su raketni napadi praktično prestali.

Izraelski zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da odluka o odobrenju vojsci da pokrene operacija u skladu s ozbiljnošću raketnih napada, znači da će kopnena akcija biti naređena samo posle jakog raketnog napada.

Egipatski ambasador kod palestinskih vlasti rekao je da je Izrael pristao da na kratko odloži vojne operacije u pojasu Gaze, kako bi Egiptu dao vremena da ubedi Palestince da obustave raketne napade.

Kancelarija premijera Benjamina Netanjahua u utorak je objavila da je naređeno ubrzanje izgradnje jevrejskih naselja u istočnom Jerusalimu, koji bi prema zahtevu Palestinaca trebalo da uđe u sastava buduće palestinske države. Prema saopštenju, trebalo bi da bude izgrađeno 2.000 novih stanova.
XS
SM
MD
LG