Dostupni linkovi

Brammertz: Tužilaštvo želi ubrzati sudjenje Mladiću


Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz izjavio je da će haško tužiteljstvo učiniti sve da se maksimalno ubrza suđenje bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću.

"Za nas je izazov da taj predmet bude što prije procesuiran", kazao je Brammertz novinarima u Sarajevu gdje boravi u sklopu priprema za podnošenje redovnog izvještaja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o suradnji država regije s ICTY-jem.

Podsjetio je kako je Tužiteljstvo tražilo dva odvojena suđenja u Mladićevom slučaju, ali sudije su odlučili taj zahtjev odbaciti."Sada istražujemo možemo li dalje smanjiti optužnicu i kako možemo više nego ranije koristiti pisane dokaze, jer ono što uzima najviše vremena su lična svjedočenja", pojasnio je Brammertz.

On nije mogao komentirati Mladićevo zdravstveno stanje, dodajući kako je to zadaća Tajništva ICTY-a. "Mi nemamo informacija koje bi nas vodile zaključku da Mladić nije spreman za suđenje", kazao je glavni haški tužitelj, odgovarajući na pitanje o spekulacijama da je Mladić teško bolestan.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici te za višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, progon stanovništva širom BiH i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Uhapšen je u maja ove godine u Srbiji nakon skoro 16 godina skrivanja i nakon toga prebačen je u pritvor Haškoga suda gdje čeka početak suđenja.
XS
SM
MD
LG