Dostupni linkovi

NGO: Izrael tjera Palestince iz istočnog Jerusalema


Izrael tjera Palestince iz istočnog Jerusalema u sklopu politike koja bi se mogla okarakterizirati kao ratni zločin, objavila je u ponedjeljak ugledna izraelska nevladina organizacija, a jerusalemski gradonačelnik odbacio je tu optužbu.

Izraelski odbor protiv rušenja kuća (ICAHD) Ujedinjenim narodima je predao svoj izvještaj i zatražio istragu, uz tvrdnju da Izrael namjerno Palestincima ruši kuće, ukida dozvolu boravka i spušta kvalitet života. "Svjedoci smo procesa etničkog raseljavanja", rekao je Michael Sfard, advokat koji je sudjelovao u pisanju toga izvještaja od 73 stranice. "Izrael otvoreno i ozbiljno krši međunarodno pravo... A motivacija je demografska", piše u izvještaju, prenijela je Hina.

Stephan Miller, glasnogovornik jerusalemskog gradonačelnika Nira Barkata, odbacio je tu tvrdnju. U njegovu saopćenju se kaže kako je izvještaj utemeljen na "spornim činjenicama, očitim lažima i političkome 'spinu' o Jerusalemu, pa sam siguran da će se UN-u svidjeti".

U istočnom Jerusalemu živi oko 300.000 Palestinaca i oni su 35 posto svih stanovnika grada, no ICAHD kaže da Izrael, otkad je preuzeo nadzor nad većinski arapskim područjima, sistematski priječi njihov razvoj.
XS
SM
MD
LG