Dostupni linkovi

Grčki referendum mogao bi izazvati novu krizu


Neočekivana najava grčkog premijera Georgea Papandreoua o održavanju referenduma o paketu pomoći EU-a mogla bi izazvati novu krizu eurozone jer bi grčki glasači, nezadovoljni oštrim mjerama štednje, mogli odbaciti teško dogovoreni kompromis postignut prošli tjedan, prenose agencije.

Čelnici eurozone dogovorili su na summitu u Bruxellesu prošli tjedan da će Ateni osigurati novi paket pomoći vrijedan 130 milijarda eura koji bi uključio i 50-postotno otpisivanje dugova.

Novim paketom bi grčki dug postao održiv. Grčka se zauzvrat obvezala provesti oštre mjere štednje, što već tjednima izaziva masovne prosvjede diljem zemlje. Papandreou je rekao da će raspisati referendum zbog toga što treba širu političku potporu za provedbu fiskalnih mjera i strukturalnih reformi koje traži EU, prenosi Reuters.

On je najavio da će uz referendum organizirati i glasovanje o povjerenju vladi, ali ni za jedno glasovanje još nije određen datum. Bit će to prvi referendum u Grčkoj od 1974. kad je nekoliko mjeseci nakon pada vojne hunte ukinuta monarhija.

Grčki premijer je rekao da njegova vlada ima povjerenja u prosudbu grčkih glasača.
XS
SM
MD
LG