Dostupni linkovi

Svjetska ekonomija na rubu nove recesije u zapošljavanjuGlobalna ekonomija je na rubu nove i dublje recesije u zapošljavanju koja može izazvati socijalne nemire, upozorila je Međunarodna organizacija rada (ILO).

Trebat će najmanje pet godina da se zapošljavanje u razvijenim gospodarstvima vrati na razine od prije krize.

Također je istaknuto da u 45 od 118 zemalja koje su bile obuhvaćene istraživanjem, raste opasnost od socijalnih nemira.

U svom izvjetaju o svijetu rada za 2011., ILO ističe da je zaustavljeni globalni privredni oporavak počeo "dramatično utjecati" na tržište rada. ILO ocjenjuje kako je potrebno oko 80 miliona novih radnih mjesta, da bi se u iduće dvije godine vratili na razine zaposlenosti od prije krize.

Ali, nedavno usporavanje rasta moglo bi prepoloviti broj novih radnih mjesta. "Došli smo do trenutka istine. Imamo kratkotrajnu priliku da izbjegnemo veliko ponavljanje recesije u zapošljavanju", rekao je Raymond Torres iz ILO-a.

ILO također mjeri razine nezadovoljstva zbog nedostatka radnih mjesta, kao i ljutnju zbog percepcije da se teret krize ne dijeli ravnomjerno.

Ispitivanja je pokazalo da bi se niz zemalja mogao suoičiti s nemirima, posebno unutar Europske unije i među arapskim državama. U međuvremenu, u najnovijim projekcijama za gospodarstva G20, OECD prognozira rast u eurozoni od 1,6 posto ove godine, te usporavanje na 0,3 posto sljedeće godine.

OECD je također smanjio prognozu rasta za SAD na 1,7 posto u 2011. i 1,8 posto u 2012. godini, dok je ranije predviđao rast od 2,6 i 3,1 posto.
XS
SM
MD
LG