Dostupni linkovi

Rahim al-Kiba izabran za premijera prelazne vlade Libije


Libijske prelazne vlasti izabrale su inženjera elektronike Abdela Rahima al-Kiba za premijera prelazne vlade.

Al-Kib, iz Tripolija, izbran je u prvom krugu među pet kandidata i narednih dana će imenovati svoj kabinet. Dobio je 26 od 51 glasa članova Prelaznog nacionalnog saveta.

Prethodni predsednik prelazne vlade Mahmud Džibril je ranije rekao da neće ostati na toj dužnosti, niti planira da se kandiduje na izborima koji predstoje.

Prema "mapi puta" koju je objavio Prelazni nacionalni savet, prelazna vlada treba da bude formirana najdalje mesec dana posle oslobađanju zemlje od prethodne vlasti, što se zvanično desilo 23. oktobra.

Izbori za ustavotvornu skupštinu treba da se održe za najviše osam meseci od tog datuma, a godinu dana kasnije opšti izbori.

Portparol Prelaznog saveta rekao je da je to telo htelo da formira novu prelaznu vladu posle pada Muamera Gadafija zato što je prvobitni sastav bio improvizovan.

Vođa Prelaznog nacionalnog saveta Mustafa Abdel Džalil rekao je da ovo glasanje pokazuje da Libijci mogu sami da grade svoju budućnost.

NATO noćas u ponoć zvanično okončava intervenciju u Libiji, u skladu sa odlukom Saveta bezbednosti UN koji je i odobrio početak te misije u martu.

Povodom toga je u nenajavljenoj poseti Tripoliju bio i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.
XS
SM
MD
LG