Dostupni linkovi

EU protiv ishitrenih odluka zbog prijema Palestine u UneskoEvropska unija pozvala je danas sve zemlje članice Uneska da nastave da podržavaju tu organizaciju i da ne donose "ishitrene odluke" posle glasanja za prijem Palestine kao punopravnog člana.

"Treba sve da učinimo da izbegnemo štetne posledice za delovanje ove organizacije Ujedinjenih nacija koja je stavila mir, iskorenjenje siromaštva i trajni razvoj i dijalog među kulturama u centar svog rada", rekao je portparol šefice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Ova poruka je direktno upućena Sjedinjenim Državama koje su danas glasale protiv rezolucije o prijemu Palestine u Unesko i upozorile da će u slučaju da se izglasa prijem suspendovati finasiraje aktivnosti Uneska.

Bela kuća danas je saopštila da je glasanje u Unesku kojim je Palestina primljena kao punopravni član u tu organizaciju "preuranjeno" i "kontraproduktivno" za perspektivu željene obnove bliskoistočnih mirovnih pregovora.

Uskraćivanje finansijskog doprinosa SAD imalo bi teške posledice za budžet Uneska pošto američki udeo predstavlja 22 odsto.
XS
SM
MD
LG